Schouderklachten
Klachten van en rond de schouder komen vaak voor. Het is één van de meest voorkomende klachten bij de fysiotherapeut. Vaak is er hierbij pijn rond de schouder en meestal ook in de bovenarm. Belangrijk is dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Een schoudertherapeut is hierin geschoold. Een zorgvuldig onderzoek, eventueel aangevuld met een echo van de schouder kan duidelijkheid geven. Onze praktijk is “geschoold” in het behandelen van schouderklachten. Ook na een ongeval of een operatie! Herken je dit?
Soorten klachten
De schouder is een ingewikkeld gewricht. Het is het meest bewegelijke gewricht in het lichaam en is een combinatie verschillende gewrichten. De pezen en spieren rondom de schouder zorgen voornamelijk voor het stabiel houden en controleren van deze vele bewegingen. Deze pezen en spieren kunnen overbelast raken en klachten geven. ‘Bovenop’ deze schouderpezen ligt een slijmbeurs. Een slijmbeurs is soort een leeg plastic zakje dat wrijving bij bewegen opvangt. Deze kan ontstoken raken (vaak door kalk in de pezen) en wordt dan een gevuld plastic zakje en neemt ruimte in. Dit kan klachten geven. Daarnaast kun je klachten hebben door beschadigd kraakbeen, bijvoorbeeld na een (sub)luxatie of een ongeval.
Voorkomende aandoeningen
Wat kunnen wij doen?
Na een vraaggesprek waarbij je hulpvraag in kaart wordt gebracht, volgt een onderzoek, eventueel aangevuld met een echo. Als de diagnose gesteld overleggen we deze met je. Vervolgens zullen we samen een behandelplan opstellen. Hierbij staan vaak oefeningen centraal omdat dit vaak het beste werkt bij schouderklachten. Wanneer je dit fijn vindt, geven we je adviezen die je kunt toepassen in je dagelijks leven. We proberen een indicatie te geven over de prognose. Indien nodig verwijzen we in overleg met je huisarts je door naar een orthopedisch chirurg. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Maak dan direct een afspraak.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Zoals aangegeven is oefentherapie een interventie die vaak goed werkt bij schouderklachten. Dit kan aangevuld worden met shockwave therapie, wat we inzetten bij calcificaties en soms bij peesklachten. Daarnaast kunnen ook dry needling, manuele therapie, medical taping, EPTE en vliegwieltraining helpen om je klachten weer onder controle te krijgen. Dit laatste is een specifieke vorm van oefentherapie welke zeer geschikt is voor het herstel van peesklachten. Doordat we de combinatie van echografie, shockwave therapie, EPTE en vliegwieltraining in onze praktijk bezitten, mogen we ons spier-peesspecialist noemen. Deze kennis en kunde kunnen je vaak goed helpen bij schouderklachten. Benieuwd naar deze mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak.