Nek- en hoofdpijnklachten
Nekklachten komen vaak voor en kunnen samen gaan met hoofdpijn of duizeligheid. Deze klachten zijn erg vervelend en vaak beperkt het je in je dagelijks leven. Bijna iedereen maakt minstens één keer in zijn of haar leven een periode van nekpijn door. Nek- en/of hoofdpijn kunnen verschillende oorzaken hebben. Hoe weet je nu wat je precies hebt? Wat is de oorzaak? En wat kan je eraan doen? Dit zijn veel gestelde vragen. Bij Van Panhuis Fysiotherapeuten gaan we samen op zoek naar de oorzaak van je klachten, proberen we al je vragen te beantwoorden en krijg je een behandeling op maat.
Soorten nekklachten
Er zijn verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld acute nekpijn, een nekhernia (cervicale radiculair syndroom), houdings-gerelateerde nek en/of hoofdpijn of nekklachten ten gevolge van een whiplash. Acute nekpijn verdwijnt vaak binnen 6 weken weer vanzelf, maar soms spelen er factoren mee die het herstel kunnen belemmeren. Nekpijn heeft vaak meerdere oorzaken en het is belangrijk om deze goed in kaart te brengen. Één van de meest voorkomende oorzaken is een langdurig verkrampte of gespannen houding. Stress, overbelasting of een verkeerde (werk)houding worden vaak als boosdoener gezien. We helpen je graag bij het ontdekken van de oorzaak en het vinden van de beste behandeling. Je kunt voor veelvoorkomende aandoeningen onderaan deze pagina kijken.
Soorten hoofdpijn
Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan vanuit de nek komen, dit noemen we ook wel cervicogene hoofdpijn. Hierbij zijn veelal de kleine gewrichten van de nekwervels de oorzaak van de klachten, deze kunnen minder goed bewegen door een blokkade of door veel spierspanning in de omliggende kleine nekspiertjes. Spierspanningshoofdpijn kent weer een andere oorzaak, namelijk een overmatige spanning van nek, schouder en/of gezichtspieren. Ook kan er hoofdpijn ontstaan vanuit de kaakgewrichtjes of de kaakspieren. Bijvoorbeeld wanneer iemand (’s nachts) doet knarsetanden of zijn kaken klemt. Dit zorgt voor een overmatige spierspanning in de kaakspieren en toenemende druk in de kaakgewrichtjes. Kijk voor de verschillende soorten hoofdpijn onderaan deze pagina.
Voorkomende aandoeningen
Wat kunnen wij doen?
Onze fysiotherapeuten nemen de tijd om de oorzaak van de klachten en alle factoren die hierbij een rol spelen te achterhalen. Pas dan kunnen we een behandeling op maat geven die past bij jou klachten. Dit doen we aan de hand van een vraaggesprek en een bewegingsfunctieonderzoek. Als het nodig is, sturen we je naar de huisarts voor mogelijk verder onderzoek; denk hierbij bijvoorbeeld aan een röntgenfoto. Wij zullen proberen de klachten zowel op korte termijn als de lange termijn proberen te verhelpen. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Maak dan direct een afspraak!
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Zodra we de oorzaak van de klachten duidelijk hebben, kunnen we een fysiotherapeutische diagnose stellen en hierop vervolgens een plan op maat maken om jou doelen te behalen. Binnen onze praktijk hebben we veel mogelijkheden om je zo goed mogelijk te helpen. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. Voor de behandeling van zowel nekklachten als hoofdpijnklachten zijn er meerdere behandelmogelijkheden zoals bijvoorbeeld massage, manuele therapie, McKenzie therapie, CRAFTA, dry needling, houdings-adviezen/instructies of oefentherapie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zelf bewust bent van je klachten, je (werk) houding en de oefeningen doet en blijft doen die je van ons meekrijgt.
Benieuwd naar de mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak!
Ons team staat voor u klaar!
Cor van Panhuis
Meer weten?
Dianne Kuenen
Meer weten?
Bram Bulsink
Meer weten?
Kelvin Mateman
Meer weten?
Matthijs Ebbers
Meer weten?
Marieke Geven
Meer weten?
Eva Koster
Meer weten?