Nek- en hoofdpijnklachten

Nekklachten komen vaak voor en kunnen samen gaan met hoofdpijn of duizeligheid. Deze klachten zijn erg vervelend en vaak beperkt het je in je dagelijks leven. Bijna iedereen maakt minstens één keer in zijn of haar leven een periode van nekpijn door. Nek- en/of hoofdpijn kunnen verschillende oorzaken hebben. Hoe weet je nu wat je precies hebt? Wat is de oorzaak? En wat kan je eraan doen? Dit zijn veel gestelde vragen. Bij Van Panhuis Fysiotherapeuten gaan we samen op zoek naar de oorzaak van je klachten, proberen we al je vragen te beantwoorden en krijg je een behandeling op maat.

Van Panhuis Fysiotherapie Aalten - Maak gerust een afspraak

Soorten nekklachten

Er zijn verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld acute nekpijn, een nekhernia (cervicale radiculair syndroom), houdings-gerelateerde nek en/of hoofdpijn of nekklachten ten gevolge van een whiplash. Acute nekpijn verdwijnt vaak binnen 6 weken weer vanzelf, maar soms spelen er factoren mee die het herstel kunnen belemmeren. Nekpijn heeft vaak meerdere oorzaken en het is belangrijk om deze goed in kaart te brengen. Één van de meest voorkomende oorzaken is een langdurig verkrampte of gespannen houding. Stress, overbelasting of een verkeerde (werk)houding worden vaak als boosdoener gezien. We helpen je graag bij het ontdekken van de oorzaak en het vinden van de beste behandeling. Je kunt voor veelvoorkomende aandoeningen onderaan deze pagina kijken.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan vanuit de nek komen, dit noemen we ook wel cervicogene hoofdpijn. Hierbij zijn veelal de kleine gewrichten van de nekwervels de oorzaak van de klachten, deze kunnen minder goed bewegen door een blokkade of door veel spierspanning in de omliggende kleine nekspiertjes. Spierspanningshoofdpijn kent weer een andere oorzaak, namelijk een overmatige spanning van nek, schouder en/of gezichtspieren. Ook kan er hoofdpijn ontstaan vanuit de kaakgewrichtjes of de kaakspieren. Bijvoorbeeld wanneer iemand (’s nachts) doet knarsetanden of zijn kaken klemt. Dit zorgt voor een overmatige spierspanning in de kaakspieren en toenemende druk in de kaakgewrichtjes. Kijk voor de verschillende soorten hoofdpijn onderaan deze pagina.

Nekklachten-vanPanhuis
Nekklachten-vanPanhuis

Voorkomende aandoeningen

Andere benamingen: torticollis, scheefhals

Acute nekpijn komt meestal heel plotseling opzetten bijvoorbeeld door een verkeerde beweging. De pijn is meestal zeurend maar kan soms ook hevig zijn. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen of bewegingen niet meer mogelijk en je nek voelt dan erg stijf. Dit komt doordat de nekspieren stijf worden als reactie op de pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van de nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof je nek vast zit. Hierdoor kan het hoofd scheef gaan staan. Dit noemen we ‘torticollis’. De nekpijn kan soms ook samengaan met uitstraling naar de schouder, arm of het hoofd.

Andere benamingen: cervicaal radiculair syndroom (CRS), cervicale hernia

Bij een nekhernia, ook wel cervicaal radiculair syndroom genoemd ervaar je niet zozeer pijn in de nek maar veel meer pijn in de arm. Dit voelt meestal als een scherpe, schietende of brandende pijn, vaak tot in de hand. Ook kan je een tintelingen, prikkelingen of een doof gevoel in de arm en of hand ervaren. Het kan wel zijn dat je voorafgaand aan de armpijn al langere tijd nekklachten hebt.
Bij een nekhernia puilt de tussenwervelschijf, het kussentje tussen de wervels, uit en drukt op een zenuwwortel.
Onze therapeuten kunnen je bij deze klachten helpen door middel van houdings-adviezen/instructies, oefeningen, massage of dry needling om omliggende spieren soepel te houden en milde manuele therapie zoals tractie van de nek. Bij het vermoeden van een (beginnende) nekhernia zullen we geen manipulaties van de nek uitvoeren. McKenzie therapie kan ook zeer effectief zijn.

Hoewel de klachten soms zeer hevig kunnen zijn heeft het over het algemeen een gunstig beloop en gaan de klachten meestal vanzelf weer over binnen 2 à 3 maanden. Als de pijnklachten te hevig zijn zullen we je naar de huisarts (terug) verwijzen voor pijnmedicatie. In sommige gevallen is een verwijzing naar de neuroloog noodzakelijk, dan zal er aan de hand van een MRI-scan beoordeeld worden of een operatie nodig is.

Andere benamingen: cervicaal houdingssyndroom, tired neck syndrome, posturaal syndroom.

Als je veel in dezelfde en onjuiste houding zit, kan dit pijn in de nek, schouders en bovenrug veroorzaken. Deze pijnklachten ontstaan voornamelijk doordat het hoofd te ver naar voren “hangt”. Doordat het gewicht van het hoofd extra aan de nekspieren trekt ontstaat er overbelasting. Hierdoor kun je pijn, stijfheid en een vermoeid gevoel in je nek, schouders en bovenrug. Denk bijvoorbeeld aan bureau of computer werkzaamheden. We zien dit soort klachten ook steeds meer ontstaan door het gebruik van mobiele telefoon of tablet.

Andere benamingen: RSI, repetitive strain injury

KANS is een verzamelnaam voor “klachten aan de arm, nek en/of schouder” Deze algemene benaming wordt gebruik voor klachten zoals pijn, stijfheid, krachtsverlies en/of tintelingen in het gebied vanaf de nek tot aan de hand.
Vaak worden deze klachten gezien als een werk gerelateerd probleem en vallen nauw samen met houdings-gerelateerde nekpijn. Echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan.

Voorheen werden deze klachten RSI genoemd. RSI staat voor repetitive strain injury. Deze benaming suggereert dat klachten altijd het gevolg zijn van het veelvuldig uitvoeren van dezelfde handeling of activiteit. Omdat dit lang niet altijd het geval is de term RSI vervangen door KANS. Klachten kunnen ook ontstaan door een statische houding of kracht zetten.
Klachten ontstaan meestal heel geleidelijk, maar kunnen langdurig aanhouden als er niets gedaan wordt aan de oorzaak.

Andere benamingen: nekzweepslag, whiplash associated disorder (WAD)

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan nadat het hoofd een plotseling heftige beweging heeft gemaakt. Dat kan naar voren, naar achteren en/of naar opzij zijn geweest.
De bekendste voor van een whiplash, ook wel de klassieke whiplash ontstaat wanneer iemand van achteren wordt aangereden. Hierbij maakt het hoofd een heftige beweging van achteren naar voren, ook wel een soort zweepslag beweging. Letterlijk betekend whiplash dan ook “zweepslag”.

Deze bewegingen gaan met veel snelheid en kracht gepaard. Daardoor kunnen er onder meer door uitrekking, compressie en verschuiving (micro) letsels ontstaan van allerlei structuren zoals wervellichamen, wervelgewrichtjes, tussenwervelschijven, banden, spieren en zenuwbanen.

Bij 70% van de gevallen verdwijnen de klachten binnen 3-6 maanden. Bij 30% echter blijken zich chronische klachten te ontwikkelen met beperkingen in de dagelijkse activiteiten. Bij 10% bestaan er voor onbepaalde tijd ernstige pijnklachten. Belangrijkste probleem is dat om onduidelijke redenen de klachten niet verdwijnen maar chronische worden, ondanks dat geen lichamelijke afwijkingen kan worden gevonden. In die fase van chronisch worden treden allerlei gedragsmatige factoren op waardoor het beloop nog extra ongunstig wordt beïnvloed, soms zelfs zodanig dat deze factoren de klachten ontstaan door het letsel zelf gaan overheersen.

Andere benamingen: hoofdpijnklachten vanuit de nek, cervicogenic headache

Hierbij voel je de hoofdpijn meestal aan een zijde van het hoofd of bij het oog, en deze pijn kan erg bonkend zijn. Hierbij zijn veelal de kleine gewrichten van de nekwervels de oorzaak van de klachten, deze kunnen minder goed bewegen door een blokkade of door veel spierspanning in de omliggende kleine nekspiertjes. Deze klachten kunnen samengaan met nekpijn, maar ook uitstraling in de arm, duizeligheid, evenwichtsproblemen, oorsuizen of gevoeligheid voor licht en/of geluid.

Andere benamingen: spanningshoofdpijn, tension type headache (TTH)

Spierspanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Ongeveer 78% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. De oorzaak van spierspanningshoofdpijn is niet helemaal duidelijk maar het heeft waarschijnlijk te maken met een overmatige spanning van nek, schouder en/of gezichtspieren. Deze pijn voel je vaak aan de achterzijde of voorzijde van het hoofd en voelt meestal dof, drukkend of zeurend aan. Soms kan je het gevoel hebben alsof er een strakke, knellende band om je hoofd zit.

De oorzaak van migraine is grotendeels onbekend. Het is een vorm van hoofdpijn die meestal in aanvallen komt en die een hevige pijn kan veroorzaken. Vaak is deze hoofdpijn kloppend van aard aan één kant van het hoofd en kan een halve dag tot 3 dagen duren. Naast hoofdpijn kun je last hebben van aura’s, misselijkheid, duizeligheid en overgevoeligheid voor licht en/of geluid.

Wat kunnen wij doen?

Onze fysiotherapeuten nemen de tijd om de oorzaak van de klachten en alle factoren die hierbij een rol spelen te achterhalen. Pas dan kunnen we een behandeling op maat geven die past bij jou klachten. Dit doen we aan de hand van een vraaggesprek en een bewegingsfunctieonderzoek. Als het nodig is, sturen we je naar de huisarts voor mogelijk verder onderzoek; denk hierbij bijvoorbeeld aan een röntgenfoto. Wij zullen proberen de klachten zowel op korte termijn als de lange termijn proberen te verhelpen. Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Maak dan direct een afspraak!

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Zodra we de oorzaak van de klachten duidelijk hebben, kunnen we een fysiotherapeutische diagnose stellen en hierop vervolgens een plan op maat maken om jou doelen te behalen. Binnen onze praktijk hebben we veel mogelijkheden om je zo goed mogelijk te helpen. Mede hierdoor zijn wij in staat de meest uiteenlopende klachten goed te verhelpen. Voor de behandeling van zowel nekklachten als hoofdpijnklachten zijn er meerdere behandelmogelijkheden zoals bijvoorbeeld massage, manuele therapie, McKenzie therapie, CRAFTA, dry needling, houdings-adviezen/instructies of oefentherapie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zelf bewust bent van je klachten, je (werk) houding en de oefeningen doet en blijft doen die je van ons meekrijgt.

Benieuwd naar de mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak!

Ons team staat voor u klaar!

cor-vanPanhuis

Cor van Panhuis
Meer weten?

dianne-kuenen-vanPanhuis

Dianne Kuenen
Meer weten?

bram-bulsink-vanPanhuis

Bram Bulsink
Meer weten?

Kelvin Mateman
Meer weten?

mathijs-ebbers-vanPanhuis

Matthijs Ebbers
Meer weten?

marieke-geven-vanPanhuis

Marieke Geven
Meer weten?

Eva Koster
Meer weten?