EPTE behandeling voor langdurige peesklachten
Voor EPTE behandeling kunt u terecht bij Kelvin Mateman en Marieke Geven.
De afkorting EPTE staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse. Dit is een nieuwe, innovatieve behandeltechniek die ontwikkeld is voor (chronische) peesklachten. Onder echogeleiding wordt er een naaldje in het te behandelen gebied gebracht. Een elektrische prikkel zorgt daarna voor het therapeutische effect. Samen met specifieke bewegingen van de naald zelf, veroorzaakt dit een chemische en fysiologische reactie én bevordert dit het lichaamseigen herstelvermogen precies op de plek waar dat nodig is. In combinatie met een intensief trainingsprogramma en een ontlastende taping zorgt dit voor herstel van de peesvezels.
De techniek is vooral inzetbaar bij langdurige peesklachten waarbij het weefsel niet goed geneest. Wanneer klachten chronisch worden nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen worden “moe” en de fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Middels percutane elektrolyse wordt er getracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijn locatie te herstellen. Een van de voordelen van deze techniek is dat er door nauwkeurige lokalisatie middels echografie het aangedane gebied rechtstreeks behandeld kan worden. Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 4 tot 6 EPTE sessies.
Behandelindicaties zijn:
- Hielpijn (fascitis plantaris/hielspoor)
- Achillespeesklachten
- Kniepees klachten (patellapeesklachten)
- Tenniselleboogklachten (epicondylitis lateralis)
- Schouder(pees)klachten
De effecten van Percutane Electrolyse Therapie hangen samen met een chemisch en fysiologisch proces dat in het specifiek te behandelen gebied tot stand komt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in het weefsel zeer lokaal een verhoogde PH waarde ontstaat, bloedcirculatie verbeterd en cellen worden aangezet tot aanmaak van het groeihormoon. EPTE is bewezen effectief bij het bevorderen van de lokale celstofwisseling en bevordert het lichaamseigen herstelvermogen direct op de plek waar dat nodig is!
Een EPTE behandeling bestaat uit het in kaart brengen van het behandelgebied middels echografie. Hierbij wordt er afhankelijk van de grootte van het gebied de intensiteit en de duur van de behandeling berekend. Vervolgens wordt de te behandelen regio schoongemaakt met desinfectiemiddel en kan de behandeling starten. Een EPTE behandeling wordt niet als heel pijnlijk ervaren. De meeste patiënten omschrijven de behandeling als ‘oncomfortabel’, maar gezien de korte duur (1-2 minuten) is deze zeer de moeite waard. Een nareactie van 1 tot 3 dagen in de vorm van pijntoename is een normale reactie en laat zien dat de pees is aangezet om zichzelf te herstellen. De eerstvolgende EPTE behandeling kan tussen 5 en 8 dagen weer plaatsvinden.