Knieklachten

Knieklachten kunnen erg vervelend zijn en je beperken in je dagelijkse activiteiten. Gelukkig kunnen we vaak samen de klacht verhelpen of verlichten. Soms is er verder onderzoek nodig, dan sturen we je in overleg door om verder onderzocht te worden. Heb je knieklachten? Bij van Panhuis fysiotherapeuten kun je snel terecht om een passende behandeling op te starten, nadat we samen de oorzaak hebben achterhaald.

Van Panhuis Fysiotherapie Aalten - Maak gerust een afspraak

Soorten knieklachten

Knieklachten zijn erg verschillend. Je kunt er last van krijgen door acute, traumatische momenten. Door langdurige (over)belasting, een groeispurt, ‘verkeerd’ of anders bewegen maar ook door bijvoorbeeld artrose of andere onderliggende aandoeningen. We helpen je graag bij het ontdekken van de oorzaak en het vinden van de beste behandeling. Je kunt voor veel voorkomende aandoeningen onderaan deze pagina kijken.

Knieklachten-vanPanhuis
Knieklachten-vanPanhuis

Voorkomende aandoeningen

Andere benamingen: gewrichtsslijtage

Bij artrose wordt het kraakbeen in een gewricht dunner. Slijtage is een natuurlijk ouderdomsproces, hier ontkom je niet aan. Niet iedereen met slijtage krijgt last van artrose, maar als je er last van hebt kan het erg vervelend zijn. Artrose komt vaker voor bij mensen boven de 50 jaar, echter kunnen ook jongere mensen er last van krijgen. Soms door eerdere knieoperaties of andere aandoeningen.

De beste behandeling bij artrose is vaak het opbouwen van de belastbaarheid, de knie weerbaarder maken voor wat deze allemaal moet kunnen. Zo kun je meestal de klachten weer onder controle krijgen. Soms is een operatie of injectie nodig. Zowel voor als na een operatie als bijvoorbeeld een totale knieprothese kun je bij ons behandeld worden.

Klachten die je hierbij vaak hebt zijn/je hebt last van:

  • Pijn, vooral bij inspanning
  • Startstijfheid/opstartproblemen na een periode van weinig bewegen.
  • Een krakend geluid/gevoel
  • Beperking van beweging
  • Vocht in het gewricht

Andere benamingen: voorste kruisband ruptuur, achterste kruisband ruptuur, MCL (medial collateral ligament) letsel/ruptuur, LCL (lateral collateral ligament) letsel/ruptuur

In de knie zijn verschillende banden aanwezig die de knie stabiliseren. Bekende hiervan zijn de kruisbanden (de voorste- en achterste), de binnen- en de buitenband van de knie. Helaas kunnen deze verrekken, deels inscheuren of afscheuren. Een voorste kruisband scheur komt vaak voor op een leeftijd tussen de 15 en 40 jaar. Voornamelijk bij sporten waarin veel gedraaid wordt op hoge snelheid. Denk hierbij aan voetbal, handbal, basketbal maar ook skiën.
Ook letsel aan de binnen- en buitenband komt in deze leeftijds- en sportcategorieën veel voor, naast andere contactsporten als hockey en rugby. Hierbij is hard contact vanaf de buiten- of binnenkant de meest voorkomende oorzaak.

Vaak gebeurt dit bij een onverwachtse beweging van jezelf, of door iets wat tegen de knie aankomt. De banden kunnen hierbij deze kracht en snelheid niet goed genoeg opvangen. Je kunt hierbij een knak voelen of ‘pop’ horen. De knie wordt pijnlijk, snel dik en kan instabiel aanvoelen. Ook kan er een blauwverkleuring ontstaan.

Klachten die je hierbij vaak hebt zijn/je hebt last van:

  • Een (flinke) zwelling; locatie en ernst zijn afhankelijk van de structuur
  • Pijn rondom de knie, afhankelijk van de aangedane structuur, soms tot misselijkheid aan toe
  • Pijn aan de binnenzijde van de knie bij schade aan de binnenband
  • Pijn aan de buitenzijde door de buitenband
  • Pijn rondom of ‘in’ de knie door een gescheurde kruisband
  • Een instabiel gevoel, er doorheen zakken
  • Moeite met het bewegen van de knie

Andere benamingen: meniscusscheur, degeneratief meniscusletsel

Er zitten twee kraakbeenschijfjes in de knie, deze noemen we menisci. Ze vangen schokken en bewegingen op tijdens het bewegen en ‘sturen’ je knie. Helaas kun je een meniscus scheuren, vaak als gevolg van een snelle draaibeweging. Dit noemen we acuut meniscusletsel. Dit komt dan vaak voor tijdens sporten, maar soms ook tijdens normale dagelijkse activiteiten.

Klachten die je hierbij vaak hebt zijn/je hebt last van:

  • Pijn aan de zijkant (binnen- of buitenkant) van je knie, maar soms ook in de knieholte
  • Knie wordt dik na het moment van ontstaan
  • Staan en traplopen is pijnlijk
  • Soms het gevoel dat de knie ‘op slot’ zit of een klikkend gevoel
  • Een instabiel gevoel

Klachten aan de meniscus komen ook vaak voor bij de ouder wordende knie. Hierbij wordt de meniscus van mindere kwaliteit.

  • Vaak word je knie dik na inspanning
  • De knie kan zwak en minder stabiel aanvoelen
  • Soms een knappend of klikkend geluid

Andere benamingen: theaterknie, meidenknie of retro patellaire chondropathie (RPCP)

Dit is de benaming voor pijnklachten rondom of achter de knieschijf (patella). We zien de klacht veel bij actieve kinderen, sporters en mensen met intensief lichamelijk werk. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak rondom de puberteit. De pijn zit vaak rondom of achter de knieschijf. Vaak in combinatie met gevoeligheid aan de randen ervan. De klacht ontstaat soms door een overbelasting, een verminderde spierkracht of lenigheid in de knie- of heupspieren of door te weinig controle over het been. Er ontstaat dan irritatie rondom het kraakbeen, het kapsel of de pezen rondom de knieschijf.

Klachten die je hierbij vaak hebt zijn/je hebt last van:

  • Pijn bij traplopen, (hard) lopen, hurken of langdurig zitten met gebogen knieën
  • Soms een krakend of ploppend geluid tijdens het buigen of strekken van de knie
  • Minder of geen klachten in rust

Andere benamingen: runners knee, lateraal pijnsyndroom, iliotibiale bandsyndroom of tractus iliotibialis frictie syndroom.

Een ‘lopers knie’ is vaak een gevolg van een overbelasting. De klacht komt vaak voor bij hardlopers (daarom de naam) en bij wielrenners. Kortom: sporten waarbij de knie buigt en strekt. De klacht ontstaat vaak door een (te) snelle opbouw. Kenmerkend voor de klacht is pijn op een specifiek gebied aan de buitenzijde van de knie. Dit wordt vaak opgewekt tijdens het hardlopen of fietsen, maar soms ook tijdens dagelijkse activiteiten als hurken en traplopen.

Klachten die je hierbij vaak hebt zijn/je hebt last van:

  • Stekende of zeurende pijn aan de buitenzijde van de knie
  • Pijn die vaak na activiteit aanhoudt
  • Verergering van klachten door herhalende bewegingen zoals (lang)lopen, fietsen of traplopen

Andere benamingen: patella tendinopathie/tendinitis of apexitis patella

Een springers knie is vaak het gevolg van een overbelasting van de kniepees. Deze loopt aan de voorzijde van de knie, onder je knieschijf. Door de overbelasting raakt hij geïrriteerd en pijnlijk. Het is een veelvoorkomende klacht bij mensen die explosieve sporten beoefenen waarbij veel gesprongen en geland wordt. Het meest komt dit voor bij volleyballers en basketballers. Echter zien we ze ook bij atleten, handballers en voetballers.

Klachten die je hierbij vaak hebt zijn/je hebt last van:

  • Pijn in de pees onder de knieschijf
  • Pijn gerelateerd aan de (sport)belasting, trekt weg in rust
  • In de tijd erger wordende pijn
  • Soms een stijf gevoel in de ochtend

Wat kunnen wij doen?

In eerste instantie willen we samen de diagnose stellen. Dit doen we aan de hand van een gesprek en vervolgens een onderzoek, soms ondersteund met echografie. Als het nodig is, sturen we je naar de huisarts voor mogelijk verder onderzoek; denk hierbij aan een foto of MRI-scan. Vaak is dit niet nodig en kunnen we samen de klacht verminderen of verhelpen. We willen niet alleen de pijn van nu verhelpen of verlichten, maar vooral ook de oorzaak behandelen. Zo blijven in de toekomst je klachten ook weg! Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen, maak dan direct een afspraak.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Op basis van de diagnose maken we samen een behandelplan op maat om naar jouw doelen toe te werken. Binnen onze praktijk hebben we veel mogelijkheden om je zo goed mogelijk te helpen. We zullen je informeren en adviseren over je klacht. Daarbij vormt oefentherapie vaak de basis voor het herstel na een blessure. Veel klachten ontstaan door langdurige overbelasting of door een acuut hoge belasting. In beide gevallen willen we de belastbaarheid rondom de knie opbouwen of onderhouden. Shockwave zetten we bij peesblessures vaak, naast de oefentherapie (met daarbij soms vliegwieltraining). Ook EPTE is bij langdurige peesklachten een optie. Benieuwd naar de mogelijkheden of wil je behandeld worden? Maak dan direct een afspraak.

Maak kennis met onze knie specialisten!

bram-bulsink-vanPanhuis

Bram Bulsink
Meer weten?

Cor van Panhuis - Van Panhuis Fysiotherapie Aalten

Cor van Panhuis
Meer weten?

Kelvin Mateman
Meer weten?