Ademhalingstherapie
Ademhalingstherapie wordt in onze praktijk gegeven door Dianne Kuenen.
Ademen doen we vanaf onze geboorte, het is onze eerste levensbehoefte. De natuurlijke ademhaling is goed; echter door allerlei oorzaken kan de ademhaling veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een onschuldige neusverkoudheid, maar ook aan astma of bronchitis. Anderzijds kan door stress een gespannen ademhaling ontstaan. Een langdurig gespannen ademhaling kan leiden tot hyperventilatie.
Een acute hyperventilatie-aanval is bij veel mensen bekend: zeer heftige benauwdheid, vaak gepaard gaande met pijn op de borst, waardoor paniek ontstaat. De chronische vorm van hyperventilatie is minder bekend. Door langdurig verkeerd ademen kunnen allerlei klachten in het lichaam ontstaan, waaronder een gevoel van benauwdheid, veelvuldig zuchten, hartkloppingen, tintelingen in de vingers of duizeligheid.
Angst en onzekerheid zorgen voor meer gespannenheid, waardoor de klachten weer verergeren, een vicieuze cirkel dus.
Regelmatig worden mensen door de cardioloog verwezen: er wordt eerst gedacht aan hartklachten, maar uiteindelijk blijkt de verkeerde ademhaling de oorzaak van de klachten te zijn.
Ademhalingstherapie betekent dat de persoon in kwestie zich bewust wordt van zijn manier van ademhalen, er wordt uitleg gegeven over de ademhaling en over het ontstaan van de klachten.
Door middel van praktische oefeningen, die gemakkelijk toegepast kunnen worden in het dagelijks leven, wordt men zich bewust van de ademhaling. Men leert met de ademspanning om te gaan en men komt, zo mogelijk, tot een ademhaling die beter bij hem/haar past. De klachten die ontstaan zijn door de ‘oude’ ademhaling verminderen meestal al na een aantal behandelingen.
Vaak wordt de therapie gecombineerd met ontspanningsoefeningen.
Het kan zijn dat door een achterliggende problematiek (psychische problemen, onverwerkt verdriet) ademhalings- en ontspanningstherapie niet leiden tot een goed resultaat. Psychologische hulp kan dan een oplossing bieden.