Revalidatie (COVID-revalidatie)
Revalidatie is het werken aan herstel en richt zich op het verminderen van belemmeringen in het dagelijks leven. Of het nu een nieuwe heup of een nieuwe knie betreft, of revalideren na een ernstig ongeval met botbreuken, of herstellen na een halfzijdige verlamming, ons multidisciplinaire team is in staat om samen met u een optimaal eindresultaat te behalen.
Heeft u een operatie aan rug, knie, heup of schouder gehad? Dan bent u voor revalidatie bij ons aan het juiste adres. Om zo goed mogelijk te laten herstellen, zorgen onze therapeuten voor een zeer nauwkeurig opgezet revalidatieprogramma. De ruime oefenzaal met goede revalidatieapparatuur helpt daarbij. Onze fysiotherapeuten hebben ruime ervaring met het verzorgen van revalidatie na diverse operaties. Samen met u streven wij ernaar dat u geen blijvende beperkingen overhoudt. Tijdens het revalidatietraject gaat u samen met de therapeut actief aan de slag voor een goed herstel.
COVID-revalidatie
Dianne Kuenen en Matthijs Ebbers hebben zich gespecialiseerd in revalidatie voor patiënten die na besmetting met het coronavirus klachten houden.
COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Een deel van de mensen houdt na een besmetting met corona langer dan 3 maanden klachten. Dit wordt long COVID genoemd (long staat hierbij niet voor de longen maar voor de duur van de klachten). Dit kan ook voorkomen bij mensen die een minder ernstig verloop van de ziekte hebben in het begin. Deze groep mensen ervaart vaak veel moeite om terug te keren naar hun normale niveau van belastbaarheid en activiteiten. Daarom is het belangrijk om onder begeleiding van een fysiotherapeut te werken aan herstel.
De volgende klachten kunnen voorkomen:
- Vermoeidheid
- Benauwdheid en/of kortademigheid
- Verminderde energie
- Afname van spierkracht
- Verminderd uithoudingsvermogen
- Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
- Andere klachten zoals concentratieproblemen, emotionele problemen, hoofdpijn
Fysiotherapie zal met name gericht zijn op:
- Verbeteren algehele conditie (uithoudingsvermogen)
- Verbeteren spierkracht
- Vergroten mobiliteit: zelfstandige verplaatsingen, lopen, traplopen, fietsen
- Voorkomen functieverlies door contracturen en complicaties in de longen
- Verbeteren ademhalingskracht en aanleren adequate hoest technieken
- Herwinnen van de zelfstandigheid in het algemeen dagelijks handelen
- Inzicht krijgen in belasting en belastbaarheid (energieverdeling)
U hoeft niet opgenomen te zijn in het ziekenhuis om in aanmerking te komen voor revalidatie. Wanneer u besmet bent geweest met het coronavirus kan dit een grote impact hebben om uw dagelijks leven. Deze klachten kunnen langdurig aanhouden, wij adviseren dan ook om zo snel mogelijk te starten met revalidatie.
U komt in aanmerking voor revalidatie wanneer u een doorverwijzing heeft van uw huisarts of specialist. Als u uw doorverwijzing heeft ontvangen heeft u recht op maximaal 50 behandelingen of een periode van 26 weken.
Aan de hand van een intakegesprek bepalen we in samenspraak met u wat het beste behandelplan is. Ook kijken we naar welke hulpverleners er betrokken moeten worden, om de meest optimale behandeling te kunnen garanderen.